12/01/2007

De Morgen; Febiac: Overheid moet weg vrijmaken voor brandstof E85

Febiac: Overheid moet weg vrijmaken voor brandstof E85

De politieke verantwoordelijken in ons land moeten werk maken van de invoering van de groene brandstof E85, een mengsel van 85 pct ethanol en 15 pct gewone benzine. De overheid zou bijvoorbeeld grootschalige proefprojecten bij De Post of het openbaar vervoer kunnen organiseren. Dat heeft Luc Bontemps, afgevaardigd bestuurder van automobielorganisatie Febiac, vrijdag verklaard op het autosalon.

"Waar wachten we nog op om het E85-verhaal in de praktijk om te zetten", vraagt Bontemps zich af. In Brazilië, de VS en Zweden wordt E85 al op grote schaal gebruikt en ook in onze buurlanden wint de brandstof terrein, maar in België is het gebruik van E85 nog niet geregeld.

Zowel Saab, Ford als Volvo hebben modellen met aangepaste motoren die kunnen rijden op het mengsel van 85 pct ethanol en 15 pct benzine. Bontemps dringt er bij de politici op aan om "dringend het wettelijk kader voor bio-ethanol en andere biofuels te finaliseren en de introductie te helpen versnellen".

"Ten opzichte van Scandinavië hebben we inmiddels al 10 jaar achterstand", aldus Bontemps. De Febiac-topman pleit ervoor praktijkervaring met bio-ethanol op te doen door een aantal "relatief grootschalige proefprojecten met specifieke vloten" te organiseren. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan De Post of het openbaar vervoer. "Dergelijke projecten zijn een must", klinkt het. (belga/dm)

12/01/2007 12u05

17:00 Écrit par Vincent dans Général | Lien permanent | Commentaires (1) | Tags : biobrandstoffen |  Facebook |

Commentaires

Biobrandstoffen en autosport De F.I.A. wil vanaf volgend jaar het gebruik van bio-ethanol invoeren in hun belangrijkste kampionschappen (WTCC, IRL ) en een jaar later in het WRC en eventueel in de F1 . In Zweden loopt er Flexifuel Cup ( met Ford Fiesta ST ). Wanneer kan er in Belgie met de brandstof gereden worden ???

Écrit par : KURT MAES | 03/07/2007

Les commentaires sont fermés.